Petasites japonicus - devětsil japonský

Syn.: Nardosmia japonica
Slovensky: Deväťsil japonský

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté)

 

POPIS:

Vytrvalá, za květu 20 až 40 cm vysoká bylina. Květonosné lodyhy vzpřímené, lodyžní listy lupenité, bledě zelené, nápadné, až 10 cm dlouhé. Úbory ve staženém květenství, bělavé, asi 1 cm dlouhé. Přízemní listy srdčitě ledvinovité, zubaté, až 1 m široké, řapík až 2 m dlouhý, vyrůstají po odkvětu. Kvete v III až IV.
Latinský rodový název je odvozen od řeckého slova petasos=široký klobouk (velkými listy devětsilu si lidé chránili hlavy před sluncem).

ROZŠÍŘENÍ:

Severní Japonsko, Kurilské ostrovy, Sachalin, Čína, Korea, v ČR občas pěstován zejména v zámeckých parcích, méně často i v zahradách, zplaňuje jen velmi vzácně.

PĚSTOVÁNÍ:

Vyžaduje polostinné až stinné stanoviště a vlhkou půdu, nejlépe např. na břehu zahradního jezírka. Nehodí se pro malé zahrady, neboť jednak jeho obrovské listy zabírají mnoho místa a vedle toho se na vhodných stanovištích celkem úspěšně a nekontrolovaně šíří dál.

UŽITÍ:

V Japonsku se prodávají dlouhé řapíky devětsilu japonského (v japonštině se jim říká fuki), jež se po oloupání používají jako zelenina.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

J Jedlička napsal(a) dne 18.5.2014:
Rád bych zkusil pěstovat devětsil japonský, ale nikde jsem neviděl, že by jej někdo prodával (max. semena, ale na to si netroufám). Nevíte, prosím, jak získat sazenici či jiné devětsily ?? Děkuji JJ

Petra Karlová napsal(a) dne 3.2.2009:
Ještě zelené nerozvité květy se v Japonsku zjara jedí jako zelenina (fuki no tó). Nejoblíbenější jsou smažené obalené v těstíčku (mouka, voda) a posypané solí. Japonci si libují v jejich hořké chuti.

  • Petr Holý napsal(a) dne 4.5.2015:
    Mohu jen potvrdit! Také lodyhy listů v prvních májových dnech, 20 min povařené ve vodě a pokapané sójovou omáčkou.

Přidat komentář