Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 20440

Haworthia turgida - Havortie (zduřená)

Syn.: Aloe laetevirens, Aloe turgida, Catevala laetevirens, Catevala turgida, Haworthia caespitosa, Haworthia laetevirens

Čeleď: Xanthorrhoeaceae - žlutokapovité

Popis:

Vytrvalá, nízká, trsnatá, sukulentní bylina vytvářející listové růžice o průměru 3 až 8 cm. Její listy jsou silně dužnaté, trojúhelníkovité, u variety longibracteata světle zelené až žlutozelené, na okraji osténkaté a na vrcholu zvolna se zužující v dlouhou špičku, a u variety suberecta mramorované, na slunci načervenalé, na okraji hladké a na vrcholu tupé. Květní stvol je až 50 cm dlouhý, květy jsou nevýrazné, asi 1 cm dlouhé, bílé, někdy dohněda naběhlé nebo se zeleným proužkem. Kvete v chladném období, tj. koncem podzimu nebo v zimě.

Jak je již z výše uvedeného zřejmé, rozlišují se dvě variety, a sice Haworthia turgida var. longibracteata (syn. Haworthia longibracteata) a Haworthia turgida var. suberecta (syn. Haworthia suberecta). Na snímcích je první z nich:

Rozšíření:

Roste v poměrně malé oblasti jižního okraje Jihoafrické republiky, zhruba mezi městy Mossel Bay a Bredasdorp. Často osidluje strmé svahy nad vodními toky.

Pěstování:

Pěstuje se shodně jako většina jiných havortií (viz např. Haworthia attenuata) s tím, že by měla být chráněna před poledním sluncem a během zimy jí vyhovuje teplota zhruba 10 až 12 ºC, nikoliv nižší.