Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 18720

Crassula muscosa - Tlustice (mechovitá)

Syn.: Combesia muscosa, Crassula anguina, Crassula imbricata, Crassula imbricata, Crassula littoralis, Crassula lycioides, Crassula lycopodioides, Crassula pseudolycopodioides

Čeleď: Crassulaceae - tlusticovité

Popis:

Vytrvalá, bohatě větvená, obvykle do 20 cm vysoká rostlina. Její stonky jsou tenké, zpočátku přímé, později nahoře ohnuté nebo i poléhavé a různě zprohýbané, jsou zcela zakryty hustými listy, které rostou ve 4 rovnoběžných řadách a jsou jen několik málo mm velké, dužnaté, oválné a na vrcholu špičaté. Z jejich paždí vyrůstají na krátkých stopkách velmi drobné a nenápadné květy, jež jsou 5četné, oboupohlavné, žlutozelené až zelené (takže barevně téměř splývají s listy), s 5 tyčinkami a žlutými prašníky. Plodem je měchýřek.

Rozšíření:

Roste v jižní polovině Jihoafrické republiky, v Lestohu a na jihu Namibie, zavlečena byla i na Kanárské ostrovy.

Pěstování:

Jedná se o nenáročný druh, který je vhodné přes léto pěstovat venku na světlém až polostinném stanovišti v dobře propustném substrátu. Ač rostlina vydrží i delší období sucha, měla by být zálivka během vegetace docela vydatná a pravidelná, zeminu je dobré stále udržovat mírně vlhkou, tj. nepřelévat jí ani netrápit příliš dlouhým suchem. Zimuje se téměř na sucho nejlépe při teplotách okolo bodu mrazu (pokud není ve vlhku snese však údajně i mráz -20 ºC, na druhou stranu jí však neuškodí ani zimování při teplotách mírně nad 15 ºC, jen je třeba trochu více zalévat). Množí se vegetativně stonkovými řízky, které celkem ochotně zakořeňují.