Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazeno: 26148

Taraxacum officinale - pampeliška lékařská (obecná), smetanka lékařská

Slovensky: Púpava lekárska

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté)

 

POPIS:

Vytrvalá, až 50 cm vysoká mléčící bylina. Lodyha bez listů, lysá a ronící mléko, které zanechává na kůži hnědé skvrny. Listy v přízemní růžici velmi variabilní (laločnaté, zubaté, peřenoklané). Květy v jednotlivých úborech na dutých stvolech, jen jazykovité květy, žluté, zákrovní listeny nazpět ohnuté. Kořen kůlový, dlouhý a tlustý. Kvete v IV až VIII.

STANOVIŠTĚ:

Louky, pastviny, okraje cest a polí, zahrady, dvory, meze, rumiště, ... , téměř všude.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR velmi hojná, roste v celé Evropě a v západní Asii nebo snad v celém mírném pásmu Eurasie.

LÉČITELSTVÍ:

Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.
Sbírá se kořen (Radix taraxaci), někdy list (Folium taraxaci) nebo nať s kořenem (Radix taraxaci cum herba), velmi zřídka i květní úbory. Kořen se sbírá na jaře před rozkvětem (březen, duben), po omytí se rychle suší ve stínu nebo i na slunci, případně za umělého sušení při teplotách do 50 °C. Nedostatečně usušený kořen snadno plesniví, naopak suché kořeny bývají napadány červy nebo myšmi (proto skladovat v dobře uzavřených nádobách).
Droga povzbuzuje trávící orgány, působí mírně močopudně a žlučopudně a celkově je považována za posilňující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus. Dle J.A.Zentricha příznivě ovlivňuje funkce jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Dále ji lze použít při léčbě močových kamenů, napomáhá při cukrovce (snižuje hladinu krevního cukru), při chronické únavě, při opuchlých lymfatických žlázách, při zvětšení sleziny, působí proti degeneraci kostí a chrupavek, pomáhá vyvolat menstruaci. Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě.
Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří se asi 1 minutu, pije se 2x až 4x denně po 200 ml. Lze podávat i ve formě čerstvé šťávy z kořenů, podává se 4x denně po 1 až 2 čajových lžičkách. Zevně se někdy užívá proti nežidům či na hemeroidy.
V Antice byla šťáva z pampelišek užívána jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, jejím mlékem se léčily záněty očí. Avicenna léčil čerstvou šťávou vodnatelnost a překrvení jater.

DALŠÍ UŽITÍ:

Mladé listy, které ještě neobsahují mléko, lze použít jako jarní salát se značným množstvím vitamínu C, který je vhodný zejména pro diabetiky (obsah inulínu). Pražené kořeny lze použít jako náhražku kávy stejně jako kořeny čekanky. Z rozkvetlých úborů se může připravovat pampeliškové víno nebo pampeliškový med.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Nikol napsal(a) dne 11.4.2014:
Pampeliškový med:

30květů pampelišek (dávám i víc cca350, vůbec to nevadí)
1l vody
2citrony (nutnost vybrat pěkné, dávají se i s kůrou)
1kg cukru

Postup:
- květy pampelišek propláchneme a dáme do hrnce...
- zalejeme vodou, vaříme 10minut a necháme stát na plotně...
- umytý a nakrájený citron přidáme do horkého odvaru...
- necháme zchladnout a dáme do lednice odpočívat 24hod (stačí to i přes noc pokud nechcete čekat tak dlouho)
- druhý den přecedíme přes látku a vymačkáme co možná nejvíce vody (mě se osvědčili obyčejné bavlněné plínky od mého malého, samozřejmě že čisté... :-D jsou dostatečně pevné, husté a veliké tak se s nimi dobře pracuje, ale utěrka bez potisku taky bude stačit, jen se po použití musí hned vyprat jinak se to později dělá hůře)
- čistý nálev dáme do hrnce, přidáme cukr a uvedeme do varu...
- vaříme za stálého hlídání cca 1hod. dokud to nemá hustotu medu...
- správnou hustotu zjistíme za pomocí kápnutí trošky medu na talířek... po schládnutí uvidíme zda není příliš řídký... ale vaření uvedenou dobu by mělo na toto množství medu uplně stačit... :-)
- horký hotový med nalejeme do připravených sklenic, pevně uzavřeme a po dobu chládnutí necháme dnem vzhůru... díky tomu se už nemusí nijak upravovat ani zavářet a vydrží... tedy pokud ho dříve nesníte... :-D

hotový med je poněkud zvláštní, protože v něm ucítíte citrony, ale je výborný a dělám ho stejným postupem i z černého bezu, tedy květů černého bezu... a použít se dá jakkoli. tedy do čaje, na pečení, namazáním na rohlík s máslem či chleba i třeba jen tak pro zmlsané jazýčky na lžičku... :-D



Ondřej Šplíchal napsal(a) dne 22.5.2011:
Stonek pampelišky je bezlistý, nevětvený, nese květenství. Není to spíše stvol, než lodyha (jak je nyní uvedeno v popisu)?


marcela.tkadlecova napsal(a) dne 29.4.2010:
Táta vyfotil na zahradě smetánku lékařskou s jedním stvolem a sedmi květy. Jedná se o velkou raritu? Bližší info Rudolf Tkadlec tel.721507506.



Jindřich František Bobák napsal(a) dne 16.7.2009:
Pampeliška

O čem sní žlutá pampeliška?
K nebi obrací zlatá víčka,
ale z trávy se neodlepí -
neumí stát, jen dělat dřepy.

Na louce rosou zkropené
brzy ji stáří dožene,
až starostmi jí zbělá hlava -
pak uškubne ji v trávě kráva,

k nebi se zvedne mráček bílý,
v nějž kvítky hlavy proměnily
a za chvíli už celý mrak
k andělům plachtí do oblak.


Anežka napsal(a) dne 21.5.2009:
Doma děláme z pampelišek výborný medík.


lenicka napsal(a) dne 3.5.2009:
Ahoj,chci se zeptat,jesli lze tato roslina vylisovat do herbáře (i s kořenem). Mě se to nák nechce podařit.


Pavel napsal(a) dne 6.5.2008:
doporučuje se květy a stvoly čerstvě utržené konzumovat

jitka napsal(a) dne 27.4.2008:
Lze vařit čaj z květů pampelišky?! Děkuji za odpověď